Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen (2024)

Wat is een fijn dagschema voor een baby van 9 maanden? Hoeveel eet, drinkt en slaapt een baby van die leeftijd gedurende de dag? Het is fijn om een beetje een ritme te hebben, zodat zowel jij als je baby weten waar je aan toe bent. Wij geven voorbeelden van schema's voor baby's van 9 maanden waar je vast iets mee kunt!

Een dagschema of ritme voor baby’s kan heel fijn zijn. Zo kun je je dag een beetje plannen en leert je kindje dat er op vaste tijden gegeten en geslapen wordt. Ook weet jij zelf wanneer je op pad kunt en wanneer het wellicht handiger is om thuis te blijven, omdat je baby even een flinke tuk moet doen.

Het is echter zo dat niet elke baby in een schema te duwen is. Ieder kindje heeft natuurlijk zijn eigen behoeftes, waardoor de voorbeeldschema’s voor baby’s van 9 maanden die we hieronder delen niet voor elke baby handig hoeven te zijn. Maar als je het prettig vindt om te lezen hoe andere moms het doen en je een beetje houvast wil, lees dan snel verder!

Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen (1)

MIS NIETS METONZEMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week eenawesomemailtje van ons ontvangen met daarin de leukste artikelen?

Schrijf je dan viadeze linkin voor onze nieuwsbrief!

Baby in een goed ritme krijgen

We schreven al eerder een basisartikel over hoe je je baby in een goed ritme krijgt. Als je het over ritmes en schema’s hebt, is het vooral belangrijk om goed te observeren wat jouw kindje nodig heeft. Je leert je baby vanzelf steeds beter kennen en ontdekt patronen in zijn behoeften aan slaap- en eetmomenten.

LEES OOK: Kinderen gezond laten eten - handige tips en trucs

Baby 9 maanden: hoe vaak slapen

Baby’s van 9 maanden slapen in totaal ongeveer 14 uur per dag. Ze kunnen in de nacht al 10-11 uur achter elkaar slapen. Geen zorgen als jouw kind dit niet aan één stuk kan: veel baby’s worden op die leeftijd nog weleens wakker ‘s nachts.

Overdag doen baby’s van 9 maanden meestal nog twee dutjes, van 1,5 tot 2 uur. Eentje in de ochtend en eentje in de middag. Als ze korter slapen, kan het ook zo zijn dat ze nog behoefte hebben aan een derde slaapje, dat is dan meestal een korte powernap aan het einde van de dag. Je zult merken dat jouw kindje elke dag rond ongeveer dezelfde tijd toe is aan zijn slaapje. Deze tijdstippen verschillen per baby.

(Tijdelijk) moeilijker slapen

In deze maanden gaat de ontwikkeling van je baby heel hard. Zo leren ze omrollen, kruipen, zitten en ontdekken ze de wereld om hen heen steeds meer. Al deze prikkels moeten ze zien te verwerken, waardoor baby’s rond de 9 maanden (tijdelijk) wat moeilijker slapen. Ze kunnen meer gaan dromen, af en toe huilend wakker worden en onrustiger slapen.

Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen (2)

Voorbeeld dagschema baby 9 maanden

We kunnen ons voorstellen dat je het prettig vindt om dagschema’s te hebben van andere moeders, die jij misschien kunt toepassen of een beetje aanpassen naar de wens van jouw baby en jijzelf. Het ligt er vooral aan hoe lang jouw baby wakker kan blijven.

Op de MiniMe-redactie zijn dit de meest gebruikte dagschema’s voor baby’s van 9 maanden:

7.00-7.30 uur: flesvoeding of eventueel pap

9.00-9.30 uur: fruithapje

9.30-10.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

11.30 uur: 1 à 2 boterhammen + eventueel half flesje

14.30 uur: flesvoeding

15.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

16.30 uur: tussendoortje (soepstengel, cracotte, rijstwafel of babysnacks van bijv. Ella’s Kitchen) met wat water erbij

17.30 uur: avondeten + evt. toetje

19.00 uur: flesvoeding of eventueel pap

19.30 uur: slapen

Je kunt er ook voor kiezen om de slaapjes in zowel de ochtend als de middag iets eerder te doen. Dan ziet je schema er ongeveer zo uit:

7.00-7.30 uur: flesvoeding of eventueel pap

9.00 uur: slapen

10.00-10.30 uur: fruithapje

11.45 uur: 1 à 2 boterhammen + eventueel half flesje

12.30-13.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

14.30-15.00 uur: flesvoeding

(Hiertussen kun je je baby dan nog eventueel een korte powernap laten doen.)

17.30 uur: avondeten + evt. toetje

18.45 uur: flesvoeding of eventueel pap

19.00-19.30: slapen

Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen (3)

Flesvoeding baby 9 maanden

Een baby van 9 maanden die flesvoeding krijgt, zit op ongeveer drie flessen melk per dag. Soms zelfs maar twee, als je kindje tussen de middag al goed eet, tussendoortjes krijgt en ‘s avonds ook een flinke portie avondeten op kan.

Zoals je in het eerste schema ziet, geef ik onze dochter bij de lunch na haar boterham nog een half flesje erbij. Ze heeft nog bijna geen tandjes en heeft moeite met broodkorsten, dus geef ik haar de melk als extra vulling. Bovendien vindt ze het gewoon nog heel erg lekker. We zijn wel van plan om die halve tussen-de-middag-fles af te bouwen zodra ze meer brood (en de korsten) gaat eten.

Baby’s in een ritme: aanvoelen & bijschaven

Er zijn een hoop schema’s en ritmes te vinden voor baby’s van verschillende leeftijden, maar uiteindelijk blijft het toch een kwestie van aanvoelen wat je kindje nodig heeft en dit steeds een beetje bijschaven. Je zult zien dat dagschema’s in de loop der tijd heel geleidelijk veranderen. Onthoud: zolang je kindje goed groeit en blij is, doe jij het blijkbaar hartstikke goed!

Ook interessant:

  • Dagschema baby 6 maanden
  • Baby van 8 weken in een goed ritme
  • Baby laten doorslapen: de 10 gouden tips!
Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen (2024)

FAQs

Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen? ›

Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.

Hoe laat middagdutje baby 9 maanden? ›

Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.

Hoeveel moet een baby van 9 maanden overdag slapen? ›

Gemiddeld slaapt een baby bij 9 maanden 's nachts 12 uur en overdag nog zo'n 2,5 uur. De wakkertijd geldt vanaf deze leeftijd niet meer als leidraad. Als de middagdut goed is gegaan, kan je baby nu ongeveer 4 – 4,5 uur wakker blijven.

Hoe lang middagdutje 9 maanden? ›

Slaapritme per leeftijd
LeeftijdSlaap per 24 uurUren overdagslaap
12-18 weken14 tot 17 uur3,5 tot 5 uur
4,5 - 6 maanden14 tot 16 uur3,5 tot 4,5 uur
6 - 8 maanden14 tot 15 uur3 tot 3,5 uur
9 - 12 maanden14 uur3 uur
3 more rows

Hoe vaak eten baby 9 maanden? ›

Wanneer je baby 9 maanden is, eet hij ongeveer twee maaltijden per dag. Daarnaast zal hij nog ongeveer drie keer aan de borst of uit de fles drinken. Onderstaand schema laat zien hoe het voedingsschema van je baby eruit kan zien. Op verzoek voeden kan nog steeds.

Hoe laat kind van 9 slapen? ›

Bedtijden voor basisschoolkinderen
LeeftijdNaar bed
4 tot 6 jaartussen 19:15 en 19.45 uur
7 tot 8 jaartussen 19.45 en 20.30 uur
9 tot 10 jaartussen 20.15 en 20.45 uur
11 tot 12 jaartussen 20.45 en 21.30 uur
May 1, 2024

Hoe lang duurt Slaapregressie 9 maanden? ›

Hoelang duurt de slaapregressie van 9 maanden? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, maar gemiddeld genomen kan het veranderende slaapgedrag een paar weken aanhouden. Maar het is ook heel normaal als kinderen hier langer of korter (of helemaal niet) mee te maken krijgen.

Welke leeftijd geen Nachtvoeding meer? ›

Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig.

Wat voor ontbijt baby 9 maanden? ›

Vanaf 9 tot 12 maanden

Lunch: borstvoeding of bekertje opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met zachte margarine en beleg. Tussendoor: bekertje water en (gedroogd) fruit, komkommer of rozijntjes.

Hoeveel brood mag een baby van 9 maanden? ›

De meeste baby's van 9 maanden eten één of twee boterhammen per dag. Voor de goede vetten kun je de boterham besmeren met margarine. Er hoeft verder geen beleg op, maar als je wilt variëren kun je denken aan hüttenkäse, zuivelspread of geprakte aardbei of banaan. Geef je baby ook af en toe pindakaas of ei op brood.

Welke sprong 9 maanden? ›

Rond 9 maanden maakt je baby de 6e sprong door, waarbij hij leert dingen in categorieën te plaatsen.

Hoe leer ik mijn baby zelf in slaap te vallen? ›

Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.

Hoe laat middagslaapje? ›

Het beste tijdstip om een middagdutje te starten ligt ergens tussen 11.30 en 13.00 uur. Dit is volledig afhankelijk van het tijdstip waarop je opstaat, de lengte van het ochtenddutje en de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. In principe adviseer ik om het middagdutje tot maximaal 15.00 uur te laten duren.

Hoe laat moet een baby van 9 maanden naar bed? ›

Baby's van 9 maanden slapen in totaal ongeveer 14 uur per dag. Ze kunnen in de nacht al 10-11 uur achter elkaar slapen. Geen zorgen als jouw kind dit niet aan één stuk kan: veel baby's worden op die leeftijd nog weleens wakker 's nachts. Overdag doen baby's van 9 maanden meestal nog twee dutjes, van 1,5 tot 2 uur.

Hoeveel gram patatjes baby 9 maanden? ›

100-135 g groenten. 50-65 g aardappelen/rijst/pasta. 15 g vlees of 20 g vis.

Wat mag een baby van 9 maanden als tussendoortje? ›

Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan. Er bestaan bovendien gezonde alternatieven, zoals een rijstwafel of een broodkorstje.

Hoe laat baby 9 weken naar bed? ›

Je baby van 9 weken zal al meer alert en wakker zijn dan tijdens de eerste paar weken. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg er overdag wel nog steeds voor dat je voldoende momenten voor slaap plant. Probeer je baby tussen 6:30 uur en 18:30 uur ongeveer 5 uur te laten slapen.

Hoe laat middagdutje? ›

Het beste tijdstip om een middagdutje te starten ligt ergens tussen 11.30 en 13.00 uur. Dit is volledig afhankelijk van het tijdstip waarop je opstaat, de lengte van het ochtenddutje en de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. In principe adviseer ik om het middagdutje tot maximaal 15.00 uur te laten duren.

Hoe laat moet een baby van 10 maanden naar bed? ›

Volgens het slaapritme van een baby van 10 maanden zijn 2 dutjes per dag van 30 tot 60 minuten voldoende om de dag comfortabel en blij door te komen. In de nacht slaapt je baby vaak tussen de 7 en 10 uur. De meeste baby's van 10 maanden oud zijn tussen 7 en 9 uur in de avond klaar voor de nacht.

Hoeveel pap baby 9 maanden? ›

Vanaf 9 tot 12 maanden

Ontbijt: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met zachte margarine en beleg, of granenpap van 150-200 ml borstvoeding of opvolgmelk. Fruithapje: fruit in stukjes en een bekertje water.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5759

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.