Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (2024)

Je hoeft niet lang door onze recepten heen te spitten om er eentje te vinden waar we shichimi togarashi gebruiken. Wij zijn namelijk dol op deze Japanse kruidenmix en gooien het graag overal doorheen! Het is wat ons betreft echt één van de musthave ingrediënten uit de Japanse keuken. Maar wat is shichimi togarashi?

Japanse zevenkruidenmix

Shichimi togarashi is niet een enkele specerij, maar een verzameling van verschillende soorten specerijen, kruiden en smaakmakers die samen shichimi togarashi worden genoemd. Vertaald betekent de naam “zeven kruiden mix” of soms ook wel “zeven pepers mix”. Je kunt het vergelijken met de “Chinese 5 spices” in de zin dat het dé kruidenmix is van de Japanse keuken.

Shichimi togarashi maken

Je kunt deze Japanse kruidenmix kant-en-klaar kopen (o.a. bij de toko en Aziatische supermarkt), maar ook gemakkelijk zelf maken door een aantal kruiden en specerijen te vermengen.

Je hebt nodig: geroosterde, zwarte en/of witte sesamzaadjes (bij voorkeur beide), gedroogde sansho (Japanse peper), rode chili vlokken (of chilipoeder), gemberpoeder, gedroogde rasp van een sinaasappelschil, nori (Japans zeewier) en wellicht een wat vreemde eend in de bijt: maanzaad! Door deze ingrediënten in de juiste verhoudingen (naar smaak) te mixen en vermalen krijg je shichimi togarashi.

Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (1)


Verschillende mixen

In sommige mixen wisselen de ingrediënten wel wat. Zo zie je regelmatig szechuanpeper voorbij komen, of wordt het maanzaad verwisseld voor hennepzaad, of koolzaad. Ook toevoegingen zoals shisho (Japans perillablad) kom je vaak tegen. De exacte mix is afhankelijk per producent en diens voorkeur.

Zo is nanami togarashi vrijwel identiek maar gebruikt het de kruiden en specerijen in verschillende verhoudingen. Meest kenmerkende verschil is dat nanami relatief veel rasp van de sinaasappelschil bevat en dus een wat meer citrusachtige ondertoon heeft.

Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (2)

Maar ook daarbinnen zijn nog talloze verschillen togarashi mixen te krijgen. Zo zijn wij dol op de yuzu shichimi togarashi van het Japanse bedrijf Yawataya Isogoro. Een klein bedrijf dat al sinds het midden van de 18e eeuw bestaat. Hun mix bevat in plaats van sinasappel of citroen, yuzu! Deze bijzondere Japanse citrusvrucht geeft een heel ander aroma aan het geheel.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt deze Japanse zevenkruidenmix voor allerhande recepten gebruiken, maar ook gewoon lekker over je aardappelen of stukje vlees strooien. Het past werkelijk waar overal bij, zelfs bij chocolade! Onderstaande enkel van onze favoriete recepten:

Rivierkreeftjes met shichimi togarashi mayonaise

Chocoladebrokken met yuzu shichimi togarashi

Japanse pasta met paddenstoelen (kinoko pasta)

Daikon frietjes met shichimi togarashi mayonaise

Miso soep met sugarsnaps en tofu

2x Japanse Kewpie dip (lekker bij chips!)

Dit is slechts een kleine greep uit alle gerechten, want deze Japanse zevenkruidenmix smaakt ook heerlijk over een gebakken eitje, wat yakitori, door een okonomiyaki, of gestrooid over je sushi(bowl). Zelfs avocado toast tover je om tot heel iets nieuws. Experimenteer ook vooral zelf en voor je het weet ben je net zo verslaafd als wij!

Shichimi Togarashi recept

Gaag je eigen mix maken? Dat is ook erg makkelijk. Je hoeft alleen maar de juiste kruiden en specerijen te verzamelen, even te mixen en klaar is kees. Let echter wel dat het een kostbaar kan worden om alles zelf in huis te halen. Vooral authentieke sansho peper kan een duur grapje worden, 50 gram kost al snel €20,- En ook gedroogde sinaasappelschil is niet overal makkelijk te vinden.

Natuurlijk kun je hier vervangers voor vinden, zo kun je sansho vervangen met sichuan peper. of zelf gedroogde sinaasappelschil maken in je oven.

Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (3)

Pin recept Print recept

Shichimi Togarashi mix

Waardering 5.0/5

( 1 x gewaardeerd )

Bereidingstijd: Kooktijd:

Ingrediënten

  • 1 el sansho peper (soms ook green sichuan peper, of sichuan sansho genoemd)
  • 1 el chilipoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 el (vermalen) gedroogde sinaasappelschil
  • 2 tl geroosterd sesamzaad (zwart en wit)
  • 2 tl maanzaad
  • 2 tl versnipperde nori

Instructies

  1. Doe de sansho peper, gedroogde sinaasappelschil en sesamzaadjes in een vijzel of koffiebonenmaler en vermaal tot een grove structuur ontstaat.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix nog even kort tot het goed met elkaar vermengd is.
  3. En klaar is je mix!

Opmerkingen

Let op! Echte sancho pepers zijn erg kostbaar om in Nederland aan te komen. Je kunt deze dan ook eventueel vervangen door regulie sichuan peppercorns, of soortgelijke grove peperkorrels.

Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website

Eet smakelijk!いただきます! Itadakimasu!

Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!

maanzaadnorisesamkruidensesamzaadjessinaasappelchilipepersanshogembersichuan

Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (4)

Joyce

Joyce is een rasechte foodie met een speciale passie voor de Japanse keuken én haar cultuur. Naast Proef Japan uit Joyce deze liefde voor Japan ook door middel van The Sushi Times. Een online platform over de Japanse (pop) cultuur.

Wat is shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)? Mét recept! | Proef Japan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6516

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.